چهارشنبه, ۷ آبان , ۱۴۰۴ Wednesday, 29 October , 2025 ساعت تعداد کل نوشته ها : 1585 تعداد نوشته های امروز : 0 تعداد اعضا : 4 تعداد دیدگاهها : 3×
تغذیه مناسب در شیمی درمانی
  • ۱۴۰۴-۰۴-۲۵ ساعت: 8:23
  • شناسه : 3571
    2
    دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز؛ شیمی درمانی یکی از روش ‌های اصلی درمان سرطان است که می ‌تواند عوارض جانبی متعددی مانند تهوع، کاهش اشتها، تغییر حس چشایی و ضعف عمومی ایجاد کند؛ در این شرایط، تغذیه مناسب نقش حیاتی در حفظ قدرت بدن، کاهش عوارض درمان و بهبود کیفیت زندگی بیماران ایفا می ‌کند.
    ارسال توسط : نویسنده : هاجر بیات منبع : بینش ملی
    پ
    پ

    به گزارش بینش ملی، بسیاری از بیماران در طول شیمی درمانی با مشکلاتی از جمله تهوع و استفراغ (شایع‌ترین عارضه)؛ زخم ‌های دهانی و مشکل در بلع؛ تغییر حس چشایی (مزه فلزی در دهان)؛ کاهش اشتها و وزن؛ اسهال یا یبوست و همچنین خستگی مفرط مواجه می‌ شوند.

     

    راهکارهای تغذیه ‌ای برای مدیریت عوارض

     

     

     

    مقابله با تهوع:

    مصرف غذاهای خشک و سرد مانند نان تست، کراکر و میوه‌ های سرد

     

    وعده‌ های کوچک و مکرر (۵-۶ وعده در روز)

     

    پرهیز از مصرف غذاهای چرب، سرخ ‌کرده و پُر ادویه

     

    استفاده از زنجبیل (چای زنجبیلی یا آبنبات زنجبیلی)

     

     

     

    بهبود زخم ‌های دهانی:

    غذاهای نرم و پوره ‌ای مانند سوپ، پوره سیب زمینی و فرنی

     

    مصرف غذاهای خنک (مثل ماست، میلک ‌شیک و بستنی)

     

    پرهیز از غذاهای اسیدی (مرکبات، گوجه فرنگی) و تند

     

     

     

    افزایش دریافت کالری و پروتئین:

    افزودن پودر پروتئین به غذاها و نوشیدنی‌ ها

     

    استفاده از آجیل ‌ها، کره بادام زمینی و روغن زیتون برای افزایش کالری

     

    مصرف تخم مرغ، ماهی و مرغ به صورت آب‌ پز یا بخارپز

     

     

     

    مدیریت تغییرات چشایی:

    آزمایش با ادویه ‌ها و چاشنی ‌های مختلف

     

    استفاده از ظروف پلاستیکی برای کاهش مزه فلزی

     

    نگهداری میوه ‌ها در یخچال برای طعم بهتر

     

     

     

    مواد غذایی ضروری در دوران شیمی درمانی

     

    پروتئین ‌های باکیفیت مانند تخم مرغ، ماهی، مرغ، حبوبات

     

    کربوهیدرات‌ های پیچیده مانند جو دوسر، برنج قهوه ‌ای، نان سبوس ‌دار

     

    چربی‌های سالم مانند آووکادو، روغن زیتون، مغزها

     

    میوه ‌ها و سبزیجات مانند موز، سیب، هویج پخته

     

    مایعات مانند آب، چای کم رنگ، آبمیوه ‌های رقیق شده

     

     

     

    نکات مهم

     

    آبرسانی کافی: نوشیدن روزانه ۸ تا ۱۰ لیوان مایعات

     

    پرهیز از مصرف غذاهای خام: به دلیل ضعف سیستم ایمنی، از مصرف غذاهای خام مانند سوشی پرهیز شود

     

    مصرف مکمل ‌ها: فقط تحت نظر پزشک مصرف شو.

     

    فعالیت بدنی سبک: پیاده‌ روی کوتاه می ‌تواند به بهبود اشتها کمک کند

     

     

     

    جمع‌بندی: تغذیه مناسب در دوران شیمی درمانی نه ‌تنها به تحمل بهتر درمان کمک می ‌کند، بلکه در حفظ وزن، جلوگیری از تحلیل عضلات و بهبود سریع ‌تر مؤثر است؛ هر بیمار نیازهای تغذیه ‌ای منحصر به فردی دارد، بنابراین با متخصص تغذیه سرطان مشورت کرده و برنامه غذایی شخصی ‌سازی شده‌ دریافت کنید.

     

    »صبا خطاپوش» کارشناس ارشد تغذیه بالینی دانشکده تغذیه و علوم غذایی دانشگاه علوم پزشکی شیراز

    ثبت دیدگاه

    • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
    • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
    • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.